De apropos-ploeg kreeg steun van een groep studenten Kunstwetenschappen in het kader van het vak Kunstkritiek.
Silvia Terrenzio en Elke Couchez hadden het over de prijs voor jonge Belgische schilderkunst,
Silke Claes en Lynn Formesyn gingen op bezoek bij drie Leuvense Galeries én Jeroen Verbeeck en Jonas Slechers vonden een fijne artistieke stophalte bij Secondroom in Brussel.
herbeluister de uitzending hier
16.5.09
a propos 30 maart - kunstkritiek
Gepost door tt op 20:16 5 reacties
23.4.09
23 april 2009 Tarek Halaby
Tarek Halaby toont op TASTE zijn nieuwe voorstelling-expo Finally I am no one / Actually I am someone. Tarek danst en praat een uur lang met A PROPOS. Herbeluister.
Gepost door elischka op 20:00 0 reacties
Labels: dance, dans, erfgoedcel Leuven, STUK, tarek halaby, TASTE
16.4.09
16 april 2009 TASTE festival
Een vooruitblik op TASTE, een festival voor jonge theatermakers, dansers en choreografen. Een gesprek met Els Debodt van het STUK en de twee jonge makers Sofie Palmers en Michiel Soete over hun voorstelling en het maken ervan. Herbeluister.
Gepost door elischka op 20:00 0 reacties
Labels: Els Debodt, Leuven, Michiel Soete, Sofie Palmers, STUK, TASTE
14.4.09
9 april 2009 achter de schermen
Ik ben Joyce Janssen, student Radiojournalistiek aan de KHM. De voorbije 3 maanden deed ik stage bij Radio Scorpio. Als eindopdracht mocht ik voor het cultuurprogramma A PROPOS een eigen uitzending naar keuze maken. Omdat een toeschouwer alleen het eindproduct ziet, wou ik graag eens de andere kant laten zien. Zo kwam ik op het idee om cultuur achter de schermen te laten zien.
Voor de uitzending selecteerde ik twee specifieke momenten uit het proces dat achter de schermen verloopt. Enerzijds het prille begin - de audities - en anderszijds de laatste spannende uurtjes voor dat de voorstelling begint.
Voor de audities zakten reporter Ellen en ik samen af naar de Molens van Orshoven, waar de audities van Fabuleus voor het theaterstuk “Kasimir en Karoline” plaatsvonden. De laatste uurtjes voor de première telden ik samen af met de studenten Woord van het Lemmens voor het doek open ging van hun voorstelling Stoom Tram Statie.
Het eindresultaat kan je hier beluisteren.
A PROPOS kon achter de schermen van theater kijken. Maar we geven jou graag ook een blik achter de schermen van deze uitzending. Daarom kan je een aantal extra interviews beluisteren, die niet of slechts gedeeltelijk in de uitzending te horen waren.
Gepost door elischka op 19:57 0 reacties
Labels: auditities, Carl Von Winkelman, Fabuleus, Kasimir en Karolien, Lemmens, Lemmensinstituut, theater
2 april 2009 Best of! Provinciale Architectuurprijzen
In het provinciehuis opende op 2 april de tentoonstelling Best of! Provinciale Architectuurprijzen. In de uitzending hoorde je een interview met Lisa, coordinator van Stad en Architectuur. Ellen trok naar het architectenbureau BOB361 in Brussel, dat in 2006 zo de Provinciale architectuurprijs van Vlaams-Brabant won met hun project Heidestraat 17. En tenslotte gaf Elien een korte recensie van de tentoonstelling.
Gepost door elischka op 19:47 0 reacties
28.3.09
26 maart 2009 Ithaka 17
Dinsdag 24 maart opende Ithaka voor de 17e keer in Leuven. Dit beeldende kunstenfestival georganiseerd door LOKO vond dit jaar haar locatie in de leegstaande gebouwen van het instituut van Aardwetenschappen van de KULeuven. Het thema was "Artlandis. His sunt dracones". De locatie en het thema werd de inspiratiebron voor 15 kunstenaars. A PROPOS ging een kijkje nemen. En sprak met LOKO en kunstenaars Simon Vanheukelom, Peter Verwimp, Katrien Elsen en Christine Heylen.
Ithaka is nog te bezichtigen tot zaterdag 28 maart 17u. Inkom is gratis.
Herbeluister de uitzending HIER
presentatie: Leen Tyrions - eindredactie: Ellen Eurlings - redactie: Joyce Janssens - techniek: Joyce Jannsens
Gepost door elischka op 00:23 0 reacties
Labels: beeldende kunst, Christine Heylen. beeldende kunst, ithaka, Katrien Elsen, loko, Peter Verwimp, Simon Vanheukelom
19.3.09
19 maart 2009 - displaced sounds
Displaced Sounds. Een avond vol geplaatste en misplaatste geluiden georganiseerd door KRAAK en STUK. Wie wat waar wanneer en waarom? Die vragen stelde Ellen aan Pieter-Paul Mortier van STUK.
Er is iets raar met de opname van de uitzending gebeurd. We hebben slechts de eerste 5 minuten kunnen redden. Maar je kan wel alle fragmenten van het interview met PP Mortier herbeluisteren. Als je toch de hele uitzending wil meemaken, dan bieden we jou hier de redactietekst aan. Zo kan je zelf de uitzending naspelen. De muziekfragmenten moet je wel zelf dj-en of zingen, want we mogen geen muziek online zetten van SABAM (correctie: dat mag wel maar tegen betaling).
JINGLE APROPOS
FRAGMENT: 01boorgeluid_Werfmuseum
Gistern was ik op bezoek op de werf van het toekomstige museum M. En tijdens de opnames was het bijzonder verleidelijk om de recordbutton te laten aanstaan nadat de gids was uitgesproken. Het oorverdovende boorgeluid sprak aan en deed iets met me. Helemaal verstomd door geluid... Geluiden .. daar hebben we vandaag over. Want morgenavond staat Displaced Sounds geprogrammeerd in het STUK. Welkom in APROPOS
muziekFRAGMENT: PJ Nilson – Easter Parade
Displaced Sounds – het klint bijzonder poetisch, toch wordt het op een bijzonder minimale manier aangekondigd als een avond waarin onverwachte geluiden en luisteren centraal staan. Omdat deze beschrijving niet echt verheldert, gingen we gisteren maar ten rade bij het STUK waar Displaced Sounds een podium vindt. Pieter Paul Mortier gaf wat meer uitleg.
FRAGMENT: 02displacedsounds
KRAAK - voor de leken onder ons even wat meer uitleg. KRAAK noemt zichzelf “een organisatie van muziekliefhebbers pur sang. Een groep van mensen bij wie het zoeken naar nieuwe, uitdagende muziek bijna tot levensstijl verheven is.” Zie dat vinden wij bij Scorpio leuk, want wij doen dat ook. Maar wat Scorpio doet via radio maken, dat doet KRAAK het op een andere manier. Pieter-Paul beschreef KRAAK op deze manier.
FRAGMENT: 03kraakis
Pieter-Paul was erg vriendelijk om uit te leggen wie er achter Displaced Sounds zit, maar eigenlijk weten we nog niet helemaal wat te verwachten. Pieter-Paul, waarom geluid? Waarvoor die fascinatie van geluid?
FRAGMENT: 04fascinatie
Als je naar Displaced Sounds gaat, moet je wel even opletten. Want je gaat niet zomaar naar een concert, de bedoeling is dat je actief gaat luisteren. Euhm actief luisteren? PieterPaul?
FRAGMENT: 05bedoelingactiefluisteren
Vorig jaar in maart werd Jeph Jerman uitgenodigd naar het STUK om zijn geluiden te brengen op Displaced Sounds. Toen hadden we een gesprekje met Jeph over geluiden en wat hij met geluid doet en wat het betekent.
FRAGMENT: 06Jeph Jerman
muziekFRAGMENT: opname van Jeph Jerman in het STUK 2008
De geluidsperformance die Jeph toen heeft gebracht, werd ook opgenomen en uitgebracht. Je kan hem bestellen via de website van Jeph http://www.jerman.littleenjoyer.com/ onder de rubriek stuff for sale.
muziekFRAGMENT: David Watson – Schindler House
Jeph Jerman stond vorig jaar op Displaced Sounds. Dit jaar is het aan Zoe Laughlin, Steven Feld en Aernoudt Jacobs. Wie is wie en wie doet wat?
FRAGMENT: 07zoe_lauglin
Geluidsfragmentjes over het werk van Zoe Laughlin is moeilijk te vinden. Er is zelfs geen youtube filmpje waar je haar ziet glazen exploderen. Maar er is wel een ander filmpje en dat heet Allotment.
FRAGMENT: youtube as if it were real
Jullie kunnen het natuurlijk enkel horen maar Zoe winkelt in de supermarkt en laadt haar kar in met eetwaren. Dit gebeuren heeft ze op visueel en auditief vastgelegd. Je kan dit filmpje bekijken via Laughins webstie: http://www.asifitwerereal.org/ klik as if it were real en scroll naar beneden.
Zoe Laughin doet mee aan het project Materials Library voor Tate Modern in Londen. Er wordt onderzoek gedaan naar geluiden in het museum. Van dit onderzoek worden podcasts gemaakt en zijn te beluisteren via de website van tate. http://www.tate.org.uk/modern/tours/materialslibrary/
We luisteren naar het geluidsexperiment met het kunstwerk van Piero Manzoni's Artist's Shit 1961, shit in a can.
FRAGMENT: materials library: what’s inside the can
http://www.tate.org.uk/modern/tours/materialslibrary/artwork15.shtm
Steven Feld is de tweede naam op de affiche van Displaced Sounds. Pieter legt even uit wie die man is en wat hij doet.
FRAGMENT: 08steven_feld
Steven Feld bestudeert dus op een andere manier geluiden. Hij refereert naar sociale en historische betekenis ervarn en is bezig met akoestische ecologie. Nu akoestische ecologie is een academische discipline die de relatie tussen geluid, levende wezens en hun omgeving bestudeert. Het werd opgestart in de jaren 60 aan de Simon Fraser Universiteit in Vancouver Canada.
Luisterfragmenten op http://www.tradebit.com/filedetail.php/3293533-steven-feld
Ook in Belgie zijn kunstenaars die werken met geluid. Aernaudt Jacobs is zo iemand.En we hebben een geluidsfragment.
geluidsFRAGMENT: aernoudt jacobs – Field Recordings in Turky
Je hoorde Field recordings in Turky, een van de projecten van Aernoudt Jacobs. Het is een minimale montage van levensechte geluiden uit de Turkse wereld. Pieter-Paul, wat brengt Aernoudt Jacobs morgen in het STUK?
FRAGMENT: 09aernoudt_jacobs
Via goede bronnen hadden we het gerucht opgevangen dat Aernaudt Jacobs deze week aan het werk was in het STUK. En daar waren we nieuwsgierig naar.
FRAGMENT: 10aernoudtinhetstuk
geluidsFRAGMENT: aernoudt jacobs permafrost
Meer informatie en geluiden vind je ook op de website van Aernaudt Jabobs: http://www.tmrx.org/
De komende week werkt en zoekt Aernoudt Jacobs met zijn installatie permafrost. Achter gesloten deuren. Maar je kan een demonstratie ervan meemaken morgen vrijdag 20 maart op Displaced Sounds in het STUK. Tickets kosten 10 euro aan de kassa en 8 euro in voorverkoop.
Wil je meer weten over KRAAK surf dan naar www.kraak.net.
muziekFRAGMENT: Ignatz – The water
Ignatz speelt op vrijdag 27 maart in leuven samen met earth, stuk
Volgende week is de zeventiende editie van Ithaka – een tijdelijke tentoonstelling van hedendaagse jonge kunstenaars op een speciale locatie in Leuven. A PROPOS gaat ernaar toe en laat je volgende week onze mening daarover horen.
FRAGMENT: 11opdroogpapier
Gepost door elischka op 20:00 1 reacties
Labels: Aernoudt Jacobs, Displaced Sounds, Jeph Jerman, KRAAK, Leuven, STUK, Zoe Laughlin
12.3.09
12 maart 2009 Interfacultair Theater Festival
Het is weer tijd voor het Interfacultair Theater Festival: Babylon, Historia en Janus konden er spijtig genoeg niet raken, maar Wina, Politika, Katechetika, Alfa en de NFK stelden met veel plezier hun voorstelling aan ons voor!
Beluister de uitzending HIER
Gepost door elischka op 20:00 0 reacties
Labels: erfgoedcel Leuven, Interfacultair Theaterfestival, radio scorpio, student
5.3.09
5 maart 2009 vriendschap (erfgoeddag)
Vriendschap is een belangrijke culturele waarde in onze maatschappij. En daarom is Vriendschap dit jaar het thema van Erfgoeddag. Hierover komt Tiny T’Seyen van Erfgoedcel Leuven in de studio vertellen. Daarnaast had Ellen vanmiddag een gesprek met Piet Joostens van Het Beschrijf over een lezingenreeks over vriendschap. En geinspireerd door het thema leest dichter Geert Simonis driegedichten voor: Low budget analyse, Yves Leterme heeft geen respect voor kaas & de slechtste frituur van het land.
low budget analyse
jelle schrapt geduldig verder
aan zijn magnum opus
de rechtvaardige maatschappij
en andere sprookjes
jelle bezemt je zonder twijfel
de hal uit het huis uit weg van het dorp
volgens de vijfde regel van de admiraal
admiraal jelle kapitein niemand
hij is geen übermensch
maar hij leunt er dicht bij aan
winnie the pooh draagt geen broek
als ik dat doe word ik vervolgd
vraag maar aan jelle
hij vindt uitleg bij al wat ik zeg
geen overbodige luxe
we all live in a jelle submarine
yves leterme heeft geen respect voor kaas
yves leterme zit vast in een gruwelijk huwelijk
yves leterme rijdt elke middag in de botsauto's
yves leterme maakt elke veertien dagen
croque monsieurs voor het avondeten
yves leterme kent zijn weg in de keuken
zijn fijne motoriek voldoet
yves leterme kan zelfstandig opruimen
yves leterme kan op voorhand
zijn handen grondig inzepen en afspoelen
yves leterme doet een schort aan
yves leterme beslist zelf
wat hij daarmee doet
yves leterme is voorlopig ongeschikt
om zichzelf te beminnen
de slechtste frituur van het land
waar de servetten oude kranten zijn
waar het wc-papier oude servetten zijn
waar de wc een gat is onder een plank
waar de planken door en door rot zijn
waar zelfs de ratten amper komen
waar de ratten in de satés belanden
waar de satés amper verkocht worden
waar de verkoop snel achteruit gaat
waar de achterruit al lang gebroken is
waar de gebreken niet te tellen zijn
waar de stilte zwanger is van ongeluk
waar ongelukken dagelijkse kost zijn
waar de dagelijkse kost niet te eten is
waar niet eten sowieso doodnormaal is
waar de dood tot nader order normaal is
waar de grappen al jaren belegen zijn
waar het beleg aan het beschimmelen is
waar de schimmel in de dagschotel zit
waar de dagschotel vroeger vers was
waar het vroeger levend wordt gehouden
Gepost door elischka op 20:00 0 reacties
26.2.09
26 februari 2009 Andros Zins-Browne & Move Me festival
A PROPOS interviewde Andros Zins-Browne over zijn nieuwe dansproductie 'Second life'.
Move Me is een klein dansfestival in het STUK. A PROPOS besprak het hoe wat en waarom met Els Debodt, de programmaverantwoordelijke podiumkunsten. Een uitzending over dans dus en ook een beetje over danskritiek.
Beluister < span style="font-weight: bold; color: rgb(51, 204, 0);">HIER
Gepost door elischka op 20:00 0 reacties
Labels: Andros Zins-Browne, dance, dans, erfgoedcel Leuven, Move Me, STUK
19.2.09
19 februari 2009 Murga Attack
Een lange reportage over Murgalova naar aanleiding van de Murga Attack van zaterdag 21 februari.
Beluister HIER
Gepost door elischka op 20:00 0 reacties
12.2.09
12 februari 2009 Artefact & Gert Jan Kocken
Een volledige uitzending rond Artefact, met dit jaar als subtitel 'Behind the image, the image behind'. Pieter-Paul Mortier van het STUK vertelt over de tentoonstelling. En Tim wandelde met Gert Jan Kocken door zijn tentoonstelling Defacing en hadden een gesprek over iconoclasme, schoonheid en andere relevante dingen.
Herbeluister HIER
Gepost door elischka op 20:00 0 reacties
Labels: artefact, beeldende kunst, Gert Jan Kocken, kulturama, Leuven, STUK
3.2.09
15, 22 & 29 januari 2009
15, 22 & 29 januari 2009
Het heeft eventjes geduurd, maar nu kan je ook de vorige afleveringen van A Propos herbeluisteren. op 15 januari hadden we het over De Jacht op Super 8 van Curieus en gingen we in op privacy en facebook.
Herbeluister HIER
Op 22 januari haddden we het over de kritische positie van de cultuurkritiek met recensenten Wouter Hillaert en Karlien Van Hoonacker.
Herbeluister HIER
Op 29 januari knutselden we een terhoorstelling in elkaar vanuit het grote museumarchief van ubuweb.com. Surf naar Ubuweb en grasduin zelf!
Gepost door tt op 14:40 0 reacties
12.1.09
A Propos 08.01.2009
Voor de eerste uitzending van het nieuwe jaar zochten we in A Propos naar alle vormen van hedendaagse (klassieke) muziek in Leuven.
Op ons pad kwamen we Marie De Cannière en Rebecca Diependaele van het New Music Documentation Center Matrix , Maarten Quanten van concertorganisatie De Nieuwe Reeks en Klaas Coulembier, van het festival van Vlaanderen - Vlaams Brabant TRANSIT.
In de centrale universiteitsbibliotheek loopt nog heel even een tentoonstelling rond Karel Goeyvaerts.
Herbeluister hier de uitzending
In de uitzending speelden we muziek van
John Adams, Steve Reich, Brian Ferneyhough, Karel Goeyvaerts, Robin de Raaff, en Serge Verstockt
twee delen uit DRIE van serge Verstockt
listen: "Drie" part 2 & 3, live recording at the Concertgebouw Brugge, 9 nov 2007
Gepost door tt op 12:21 0 reacties
Labels: de nieuwe reeks, goeyvaerts, hedendaagse muziek, matrix, nieuwe muziek, transit
4.1.09
18.12.2008
De vraag
donderdag 18 december is de laatste uitzending van A PROPOS in 2008. onvermijdelijk lokt dit overgangsmoment een vlaag van bezinning uit. de centrale vraag om het jaar af te sluiten: KAN KUNST DE WERELD REDDEN?
De antwoorden
je vraag: kan kunst de wereld redden?
mijn vraag: moet de wereld dan gered worden?
ik versta de vraag niet zo goed
het is een zeer christelijke vraag
moet er een verlosser komen die de wereld op zijn kop gaat zetten, gaat uitschudden en een nieuw kleed geven en zo redden?
die verlosser is al gekomen
of bedoel je: kunst moet de wereld tot inzicht doen komen over goed en kwaad?
i don't think so
kunst is jerry springer niet
of gaat het over kunst die boompjes in een woestijn gaat planten om van de bladeren eten te hebben voor de mensen en met de twijgjes manden te vlechten?
dat is macramé
dussss nee nee nee
kunst redt de wereld niet
maar kunst beweegt in de wereld en is een voortbrengsel van de wereld
and quite frankly my dear
that ain't not nothing
of dat is niet niets
heil
saskia de coster
JA.
Kunst is misschien nog het enige dat de wereld kan redden. Het zijn (alleen nog?) de kunstenaars die zich kritisch (durven) uitlaten over wat er in de wereld gebeurt en welke (soms kotsmisselijke) gevoelens dit soms (niet alleen bij de kunstenaar zelf maar ook in zijn/haar omgeving) oproept.
Kunstenaars, wetenschappers en filosofen zouden eigenlijk steeds meer moeten reageren op het "goede" bestuur dat heden ten dage op steeds meer plaatsen ter wereld wordt gevoerd... Er is licht aan het eind van de tunnel...(van de aanstormende trein)
philip meersman
Gepost door tt op 17:36 0 reacties