15.2.07

Met Vriendelijke Groet

--Tim Toubac

Beste Luisteraars
Dames en heren cultuurconsumenten

Viert feest!

Want het is weer zover, de keuze is overvloedig, onze dorst naar culturele stimulansen wordt rijkelijk gelaafd. De prikkels komen langs alle kanten naar ons toe. Ontsnappen is onmogelijk. En in die onmogelijkheid wentelen we ons, samen met u uiteraard, met graagte. Het is weer enkele dagen Kulturama in de stad en iedereen wil hierin uiteraard zijn beste beentje voorzetten. De verschillende cultuurhuizen laten zich met graagte even onder één virtueel stadsdak steken en voor één keer wordt er broederlijk en liederlijk uit elkaars hand gegeten. Niet dat het anders zo slecht gesteld is met de cameraderie in cultureel leuven. U moet beseffen dat we hier op een plek, amper een voorschoot groot zitten en dan komt men uiteraard op gezette tijden oog in oog met elkaar te staan. We weten dat het u meer zou vermaken als dit steeds met getrokken messen zou zijn. Het zou zelfs publiciteitsgewijs geen slechte zaak zijn als de geslepen woorden door de straten zouden rollen, maar helaas!

Ook op Kulturama blijft iedereen net ver genoeg uit elkaars vaarwater om toch nog op een vriendelijke en correcte wijze met elkaar om te gaan. De rollen blijven voorlopig mooi verdeeld, er zijn geen kapers op de kust, het aanbod – nu al tijdens vier dagen - is evenwichtig en bestrijkt een groot veld. En dat is goed vinden we. Zeer goed! Maar kan het toch niet beter?

De burgervader van dit veel te proper provinciaal nest, zoals eveneens veel te hip grootstedelijk volk het zendterritorium van Scorpio soms noemt, leende zijn stem weer voor een wervend spotje op de openbare nationale radio. En dit opent alvast meer mogelijkheden dan het Artefactfestival, De fabuleus, artforum, braakland, lemmensinstituut en etcetera voorstellingen, zelfs nog meer dan de erg gevulde programmering van de stadsbib. De Stem van Louis Tobback, zijn sonore steeds lichtjes verveelde toon, moet een uitnodiging zijn om over de muren te kijken en ons tijdens deze vierdaagse te wagen aan het buitensporige. Zoals hij ons voorgegaan is, moeten we hem volgen in het onbekende. Als presentatie van cultureel leuven kan Kulturama uiteraard wel tellen, maar wordt het nu niet stilaan tijd om verder te gaan, om buiten de eigen sporen te gaan rijden tijdens dit jaarlijks cultureel carnaval? Zou kulturama geen uitnodiging moeten zijn voor kruisbestuivingen, wisselwerkingen en intense culturele paringsdansen? Nu lijkt de grote kulturama paraplu de individuele, en vaak erg interessante voorstellingen, tentoonstellingen en andere activiteiten, iets te veel schaduw over de hoofden te slaan. Kulturama kan toch veel meer zijn dan een grote plastic zak met herkenbaar logo!

Maar misschien is dit allemaal spijkers op laag water zoeken, en misschien moeten we gewoon blij zijn dat er deze vier dagen zoveel te gebeuren staat, maar misschien, en dat is de laatste misschien van deze zin, misschien mogen we toch nog meer verwachten….



We wensen Kulturama dit jaar alleszins veel succes toe, we kijken er zelfs er naar uit (maar zullen toch nooit echt tevreden zijn voordat louis tobback met een meesterlijke multimedia-installatie weet uit te pakken)

Met vriendelijke groet

Geen opmerkingen: