11.1.07

Met vriendelijke groet

--tim toubac

Beste luisteraars
Dames, Heren Cultuurconsumenten


U vraagt zicht terecht af hoe wij onze gasten selecteren. U kan het, kunnen wij in uw bemerkingen lezen, toch niet elke week eens zijn met de meningen die wij verspreiden, het forum dat wij geven aan bepaalde cultuurbrengers en de onderwerpen die we aan bod laten komen. U vindt dat bepaalde instellingen toch wel bevoordeeld worden in onze berichtgeving, dat wij vaak uit een zelfde vijver vissen en dat het kritisch potentieel van een onafhankelijke radio toch niet volledig benut wordt, Alleszins niet in ons cultuurprogramma À propos.

Wij zijn ons terdege bewust van deze situatie. En wij willen ons hiervoor met graagte op de borst kloppen, maar die borst kan niet enkel de onze zijn. Ook u hebt hierin een verpletterende verantwoordelijkheid waaraan u al te graag voorbij lijkt te gaan. À propos wil als radioshow een seismograaf zijn van de culturele actualiteit, en dan in het bijzonder van de culturele actualiteit binnen het zendbereik van uw favoriete radiozender. Wij durven al eens buiten de lijnen tekenen van de door de scorpiogolven gekleurde ether, maar in de eerste plaats willen we u informeren en sensibiliseren over het cultuurleven in de Leuvense regio. Naast deze informerende en sensibiliserende rol willen we u echter ook impulsen geven, u aanzetten tot actie.


Doorheen uw brieven begrijpen we dat een eerste stap gezet is! Tussen de lijnen door kunnen we niet anders dan begrijpen dat u niet zozeer ontevreden bent met uw wekelijkse cultuurshow, maar wel met de culturele scène in de regio. Dat wij veel aandacht besteden aan een beperkt aantal instellingen wil uiteraard enerzijds zeggen dat deze grote spelers een interessant aanbod weten te brengen. Dit kunnen wij enkel toejuichen. Als u diep in uw hart kijkt weet u dat u ons daarin gelijk moet geven. Anderzijds weten wij dat deze aandacht voor de grote spelers een zwaktebod is! Kleinere spelers, organisaties in de niche zijn er onvoldoende in de Leuvense. Wij maken er een punt van om initiatieven die eerder in de marge werken ook een forum te geven, maar zij lijken ofwel erg goed verstopt of gewoon niet te bestaan. Dit is een zeer vreemde situatie in een stad die kan putten uit een erg groot intellectueel kapitaal. De universiteit en de hogescholen zijn als instellingen erg verankerd in het landschap. Toch lijken weinig nieuwe interessante initiatieven te ontstaan vanuit de studentengemeenschap. Wij begrijpen dat zij zich vooreerst willen inzetten voor hun studie en dat zij zich meer dan ooit voorbereiden op een professionele loopbaan. Toch moeten wij betreuren dat het juist deze mensen zijn die kritiek in de mond nemen én het daarenboven mooi kunnen verwoorden. Dit zijn trouwens eigenschappen die we binnen het À PROPOS team hoog waarderen. Als u zich geviseerd voelt moet u zeker eens contact met ons opnemen.

Toch willen we in de eerste plaats een oproep doen naar meer durf, meer cultureel ondernemersschap! En als u dan toch begint, of bent al een tijdje wroeten in de marge, laat dat ons dan alstublieft weten. Want waar wij zoeken vinden we u niet. Verstopt u daarom niet langer! We tellen tot tien, wie niet weg is die is gezien.

Met vriendelijke groet

Geen opmerkingen: