9.11.06

met vriendelijke groet 2

-- tim toubac

Beste luisteraars
Geachte dames heren cultuurconsumenten

Naar aanleiding van menig mail die wij hier mochten ontvangen, kunnen wij niet anders dan reageren. De meerwaardezoeker blijft op zijn honger zitten, zegt u. U bent bezorgd begrijpen wij, bezorgd over de staat van de media en meer bepaald over die van de Televisie. U staat hier niet alleen in, menigeen zit te wachten op de formele start van een openbaar cultuurkanaal. Het debat is volop aan de gang, en zoals dat hoort zijn er rabiate believers en fundamentalistiche non-believers.

Dit debat is volgens ons echter volstrekt overbodig, een intellectueel non-event. Wat er op TV te zien is doet er eigenlijk weinig toe. Vooral belangrijk is hoe u, beste cultuurparticipant, creatief met deze massamediale content om weet te springen.
Want, en dit is geen persoonlijk verwijt, daar moet u ons op vertrouwen, U springt veel te voortvarend om met televisie. U kijkt er wel naar, maar u probeert het niet te snappen. De betekenislagen die zelfs maar één minuut zendtijd kan genereren zijn zo divers als ze veelvoudig zijn. U maakt het zich te makkelijk door zogenaamd interessante televisie te eisen. U verwacht het op een kristallen bord voorgeschoteld en met een zilveren lepel aangereikt te krijgen. In die logica kunnen en willen wij niet meegaan. Wij zijn er van overtuigd dat net U, het kritische kapitaal van onze samenleving, genoeg heeft aan zelfs de kleinste stimulus om een waardevol en intellectueel bevredigend discours uit te bouwen.

Wij begrijpen dat u bezorgd bent om diegenen die het op verstandelijk vlak wat moeilijker hebben. Dat u hen wil helpen in hun omgang met de televisionele beeldtaal, maar u moet ook begrijpen dat dit al te paternalistisch zou overkomen. Meer nog! Het zijn wellicht deze mensen die niet zitten te roepen naar een cultuurkanaal die een soort van instinctief volwassen relatie met het medium hebben.

U begrijpt dat interessante Televisie enige tijdsinvestering eist. Ga dus wat minder op café, laat dat theater eventjes links liggen en probeer die bezoekjes aan die tentoonstellingen te mijden. Een hele opgave, dat is waar. Maar een betere TV begint bij uzelf. En bedenk welk een wereld van onophoudelijke bevrediging u ten deel zal zijn eens u die intieme relatie met het medium hebt opgebouwd.

Wij wensen u alvast veel succes

Met vriendelijke groet


Geen opmerkingen: